Pengeluar minyak sawit M’sia beri faedah tambahan bagi kekalkan pekerja asing

Posted on
Pengeluar minyak sawit M’sia beri faedah tambahan bagi kekalkan pekerja asing

?

Setelah bekerja selama lima tahun di ladang kelapa sawit di Malaysia, Babul seorang warga Bangladesh memberitahu majikannya bahawa dia akan berhenti kerja akhir bulan ini.

Pemilik ladang dari semenanjung Malaysia itu segera mengumumkan bonus RM500 – kira-kira sepertiga daripada gaji bulanan Babul bagi memujuknya supaya melanjutkan kontraknya sekurang-kurangnya setahun lagi.

Pandemik koronavirus memburukkan keadaan kekurangan tenaga kerja dalam industri minyak sawit Malaysia, yang sangat bergantung pada pekerja asing.

Beribu orang telah meninggalkan ladang di Malaysia yang merupakan pengeluar kedua terbesar di dunia, pulang ke negara asal ketika sempadan ditutup, seterusnya menambah tekanan dalam industri di mana sekitar dua hingga tiga peratus pekerja asing “melarikan diri” setiap tahun.

Kekurangan tenaga kerja boleh menurunkan pengeluaran dan eksport Malaysia pada saat persaingan meningkat susulan permintaan global untuk minyak sawit diramal akan turun sekitar tiga peratus.

Majikan Babul adalah antara mereka yang berusaha menarik pekerja asing, yang mewakili kira-kira 84 peratus bekerja di ladang di negara ini.

“Saya memberitahu bos saya bahawa saya tidak mahu berada di sini lagi,” kata Babul, yang kerjanya antara lain menyemburkan racun serangga perosak di ladang.

“Dia (majikan) berkata sempadan ditutup, meminta saya untuk menunggu sehingga virus itu diselesaikan dan memanjangkan kontrak saya hingga satu tahun lagi,” katanya.

Babul, yang enggan mendedahkan nama penuhnya dan meminta tidak menamakan nama majikannya, berkata biasanya dia menghantar pulang dua pertiga daripada kira-kira RM2,000 gajinya sebulan.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) berkata sektor minyak sawit mempunyai hampir 337,000 warga asing tetapi masih kekurangan lebih daripada 37,000 untuk di sektor ladang.

Antara yang meninggalkan pekerjaan itu adalah ribuan pekerja dari Indonesia yang balik ke negara mereka pada bulan Mac ketika Malaysia menutup sempadan untuk membendung penularan koronavirus.

Namun, terdapat kebimbangan bahawa Malaysia akan dibanjiri semula pekerja asing selepas sempadan dibuka semula.

Kekurangan pekerja boleh menangguhkan penuaian buah sawit dan akan mengekang pengeluaran minyak kerana kadar harga turun ketika tandan buah dipetik lewat.

Sektor ini sudah kehilangan sekitar 10 hingga 20 peratus potensi pengeluaran setiap tahun kerana kekurangan pekerja, kata ketua eksekutif Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) Nageeb Wahab kepada Reuters.

MPOB telah meramalkan pengeluaran minyak sawit mentah 2020 akan turun 4.3 peratus kepada 19 juta tan. Untuk eksport, di mana Malaysia lebih bergantung daripada pengeluar utama Indonesia kerana penggunaan domestik yang lebih rendah, diperkirakan akan merosot 11 peratus menjadi 16.5 juta tan.

FGV Holdings, pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia, adalah antara mereka yang melancarkan inisiatif baru untuk mengekalkan pekerja.

“Kami melihat inisiatif pengekalan untuk menarik pekerja ladang untuk bekerja lebih lama dengan kami dengan menawarkan pembaharuan kontrak, kemudahan baru seperti e-wallet, pelbagai kedai dan program tanggungjawab sosial korporat,” kata FGV dalam pembalasan menerusi e-mel.

Pekerja ladang biasanya bekerja berjam-jam dan tinggal di ladang. Mereka biasanya dibayar dengan gaji minimum tetap dan pembayaran insentif yang berkaitan dengan prestasi, seperti jumlah buah yang dikumpulkan.

IOI Corp Bhd berkata pihaknya telah mula memberikan wang tambahan kepada pekerja yang melanjutkan kontrak melebihi dua tahun, tetapi enggan berkongsi maklumat lanjut.

Tenaga kerja biasanya menyumbang kepada 30 hingga 40 peratus daripada kos pengeluaran dalam industri kelapa sawit, dan rancangan insentif baru akan menambah agihan tersebut.

Kerajaan telah meminta syarikat-syarikat untuk menjadikan pekerjaan itu lebih menarik bagi penduduk tempatan yang telah menghindari pekerjaan yang mereka anggap kotor, berbahaya, dan sukar.

Wilmar International Ltd yang berpangkalan di Singapura memberitahu pihaknya meningkatkan usaha merekrut penduduk tempatan dan meningkatkan produktiviti dengan latihan.

Walau bagaimanapun, MPOA, yang mewakili syarikat besar seperti FGV dan Sime Darby Plantations Bhd, bersetuju untuk mencari kerja am tempatan seperti pembajak tetapi masih mahu kerajaan mengeluarkan permit kerja asing untuk penuaian.

Penuaian dianggap sebagai pekerjaan mahir yang sukar kerana pekerja perlu menggunakan galah panjang untuk memetik buah sawit dari pokok yang setinggi 25 meter.

– Reuters